Raymarine kompasz egy IlCA (Laser) hajón.

Kompasz használat

A kompasz használat talán az otthoni vitorlázás legjobban alulértékelt eszköze. Segítségével a szubjektív érzést számszerüsíteni tudjuk, és olyan szélfordulókat vehetünk vele észre, ami nélküle nem biztos, hogy mindig sikerül.

Fontos megjegyeznem, hogy a kompasz használatának elsajátítása hosszú folyamat, és egyáltalán nem egy tét verseny előtt kell elkezdeni vele vitorlázni. A biztos és rutinszerű használatot több hónap gyakorlással lehet elérni. Azért ilyen nehéz, mert a vitorlázás, mint egyik legkomplexebb sport folyamatos odafigyelést igényel, és ez az eszköz még egy extra információ, ami elvonhatja a figyelmet a hajóvezetésről vagy az időjárás és a mezőny szemmel tartásáról.

Szélirány folyamatos követése: A szélnek a tendenciáját folyamatosan figyelni kell, mert kiolvashatunk belőle szabályszerűséget, mint például folyamatos jobbra vagy balra tendálást, vagy oszcilálást, szélső értékeket.

Rajtvonal felmérése: A rajtvonal szögét a rendező hajó narancs zászlójához állva, a hajó elejét a lee rajtjelhez irányítva tudjuk megállapítani. Ha ehhez a szöghöz 90 fokot adva megkapjuk a szélirányt akkor a szélhez képest merőleges a rajtvonal, így a jó rajtot főleg a preferált oldal fogja meghatározni. Azonban ha rajtvonal és a szélirány közt mért szög kisebb, mint 90 akkor a lee rajt, míg ha nagyobb akkor a luv rajt a kedvezőbb.

Fontos, hogy ne egy mért szélirányt használjunk, mert egy mintavétel ferdítheti a valóságot. A több mérés során összegyüjtött középérték használata célszerű a szél valós meghatározásához.

Pozitív, negatív haladás: A legnagyobb fejtörést vitorlázóknak az okozhatja, hogy az éppen vitorlázott tak pozitív-e vagy sem.

Itt legtöbbszőr krajcról beszélünk, de hátszélben, főleg a hátszél vitorlával rendelkező hajóknál fontos a pozitív vitorlázás, ami lerövidíti az utat a két bója között.

Megállapításához több szöget érdemes fejben tartani.

  • Jobb csapás negatív szög
  • Jobb csapás neutrál szög
  • Jobb csapás pozitív szög
  • Bal csapás negatív szög
  • Bal csapás neutrál szög
  • Bal csapás pozitív szög

Illetve hátszélben ugyan ezt.

Leírva soknak tűnik, de ha példa képpen egy 10 fokos oszcilláló szelet nézünk akkor igazából elég krajcban két neutrál szöget megjegyezni, és annak 5-5 fokos különbsége fogja jelenteni a negatív és pozitív szögeket.

A szükséges szögeket a rajt előtti bevitorlázáson lehet összegyűjteni, ezért fontos időben, nagyjából 1 órával a rajt előtt vízre szállni.

 

Ha a témában kérdésed merül fel akkor írj üzenetet a Vadnai Bros Instagram vagy Facebook oldalunkra.

Jó szelet!

Benji

Vissza a blogba

Hozzászólás írása